Yıldız Kayması Nedir Meteor Yağmuru

Yıldız Kayması gerçek mi? Geceleri gökyüzünde bir ışık hızla hareket ediyor ve nedense hepimiz yıldız kaydı diyoruz. Gerçekten koskocaman yıldız uzayın bilinmeyen derinliğinde kayboluyor mu?


Yıldız Kayması Nedir Meteor Yağmuru

Gece gökyüzünde yıldızları izlemek insana huzur veriyor. Küme küme dizilen yıldızların oluşturduğu şekilleri, yıldızların mum ışığı gibi dalgalı ışıklarını izlemek gerçekten çok hoş oluyor. Hele bir de hızla ufukta seyreden ateş topu görünce yıldız kaydı demek yok mu. Yıldızlar hem hala gizemli hem de yıldız tozu gibi fantastik hikayelere konu olan dev uzay süsleri.

Yıldızlar kendi enerjilerini üreten, bu sayede parlayan en büyük uzay cisimleridir. Kendilerini göremediğimiz ancak ışığını görebildiğimiz yıldızların bazıları takımyıldızı gruplarını oluştururlar.

Yıldızların enerjileri bitebilir ve yok olabilir ama Yıldız Kayması olayı gerçek değildir. Yıldız kayması olarak bilinen olay aslında meteor yanmasıdır. Zaten Yıldız Kayması gerçek olsaydı bize görünen çok farklı olurdu. Bilim adamları gelişmiş teleskoplarla da yıldızları gözlemlemiş ve yıldız kayması olayının gerçek olmadığını kanıtlamıştır. Ayrıca meteor gözlemlerinde meteorların dünya atmosferine girip yandığını da gözlemlemişler ve kanıtlamışlardır.

Yıldız Kayması gerçek olmasa da gözle görünen olay dikkat çekici olduğu için ve yıldızların esrarengiz olayları hep dikkat çekmiştir. Yıldızların parlayıp sönmeleri dalgalı ışık oyunları, bir araya gelip çeşitli şekilleri anımsatmaları, tarih boyunca yön bulmada önemli rol oynamıştır. Astronomide fal bakmada ve daha birçok alanda yıldızlar olaylara konu olmuştur. Yıldız Kayması da efsaneleştirilmiş tabulardan biridir.

Atmosfere Giren Meteorlar

Meteorlar uzayın en küçük cisimleridir. Bunların boyutları toz parçası gibi 1 mikron büyüklüğünde de olabilir 10 km çapında büyüklüğe de sahip olabilir. Bu gök cisimleri uzayda serbest geziyor ve bazen başka cisimlere çarpıyor. Gezegenler gibi yörüngeleri yoktur. İşte bu meteorlardan bazıları dünyanın üzerine gelir ve bazen de dünyanın yakınından geçer. Eğer bir meteor dünyaya doğru gelirse dünyanın atmosferine girince hem atmosferdeki gazlar hem de atmosfere sürtünme sebebiyle yanarak parçalanır. Bazen bu parçalardan bazıları dünyaya düşer. İşte bu yanma sırasında gökyüzünde beliren hareketli ışık Yıldız Kayması olarak bilinen durumdur. Ancak gerçekte yıldız kayması değildir.

Dünyanın ilk oluşumunda meteorlar daha sık dünyaya uğrardı. Üstelik atmosfer henüz oluşmadığı için dünyaya çarparlardı. Eskiden kalma meteor çukurları halen dünyanın bazı yerlerinde varlığını sürdürür.

Yıldız kaydı dilek tut. Yıldız kayınca dilek tutarsan gerçek olur. Bu gibi tabular gerçek olmasa da gökyüzünde gece görünen meteor alevleri insanların efsanelerini süslemeye devam edecektir.

 

Senelik Meteor Yağmurları
İsim Tarihi
Quadrantids Ocak 1-6
April Lyrids Nisan 19-24
Eta Aquarids Mayıs 1-8
Delta Aquarids Temmuz 15- Ağustos 15
Perseids Temmuz 25 – Ağustos 18
Orionids Ekim 16-27
Taurids Ekim 20-Kasım 30
Leonids Kasım 15-20
Geminids Aralık 7-15

 

Yazar: Fatih Kar – Coğrafya Öğretmeni.
Konu: Yıldız Kayması Nedir Meteor Yağmuru

“Yıldız Kayması Nedir Meteor Yağmuru” üzerine bir yorum

  1. Bu konuda bilgili insanlar bulmak zor, ama neden bahsettiğini biliyor gibisin! teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş