Yağmur Sıcağı Nedir?

Yağmur Sıcağı Nedir? Sıcak havadan sonra yağmur yağmasına yağmur sıcağı denir. Aslında doğru tabir sıcağın yağmuru olsa daha doğru söylemiş oluruz. Eğer düşündüğünüz şey gerçekten Yağmur Sıcağı ise, gerçekten o da var ama sanki biraz anlamları karıştırmış gibiyiz. Şimdi doğrusuna bakalım.


Çok Sıcak Olursa Yağmur Yağar mı?

Eğer hava çok sıcak olursa yağmur yağar. Çünkü yağış oluşumundaki etkenlerden biri de sıcaklıkla beraber yerden buharlaşan suyun atmosferde yoğunlaşıp bulutları oluşturmasıdır. Anadolu’da Kırkikindi yağışları olarak isimlendirilen bu konveksiyonel yağışları sıcaklık oluşturuyor. Konveksiyonel yağışın Türkçe karşılığı yükselim yağışlarıdır.

Sıcak olursa yağmur yağar ama tek faktör bu olmadığı için hava sıcak olunca illaki yağmur yağacak diyemeyiz. Çöllerde hava sıcaktır ama yağmur yağmaz. Çünkü çöllerin bulunduğu alanlar yükselici hava hareketinin değil alçalıcı hava hareketinin görüldüğü yüksek basınç alanlarıdır. Buharlaşma olması için yükselici hava hareketi olmalı ki su buharlaşıp bulut oluşturabilsin.

Anlaşılan o ki konveksiyonel yani yükselim yağışları sıcaklıkla oluşuyor. O halde bu tür yağışların sıcak olması gayet normaldir. Bu demek oluyor ki sıcak olursa yağmur yağar.

Yağmur Sıcağı Değil Sıcak Yağmur

Öyleyse Yağmur Sıcağı demek değil de, sıcak yağmur demek daha doğrudur. Peki yağmur sıcağı ne oluyor? İşte bu aslında olan bir şey değil. Yağmur sıcak getirmez ama sıcak yağmur getirdiği için algı bu şekilde oluyor. Yine de daha bilimsel ve derine bakınca yağmuru oluşturan bulutların sıcağı getirdiğini söyleyebiliriz. Sıcak ve soğuk hava kütleleri bazen bulutları da getirir. İşte o zaman yağmur sıcağı gerçek anlamıyla gerçekleşmiş olur. (Uzay Neden Karanlık)

Aslında hava sıcaklığı ile yağmur arasındaki etkileşim sıcağın yağmura etki yapmasıdır yani yağmurun sıcaklığa etkisi azdır. Asıl olan hava sıcaklığının yağmura etkisidir.

Yağmur ile sıcaklık arasında kurulan bağlantı en çokta hava kütleleri ile ilgilidir. Çünkü konveksiyonel yağışların dışında cephe ve orografik yani yamaç yağışı türleri de vardır. Yukarıda bahsedilen konveksiyonel yani yükselim yağışlarında sıcaklığın yağışa etki yaptığını söylemiştik. Diğer yağış oluşum biçimleri de sıcaklıkla ilgili olsa da oluşan etkileşim daha farklıdır. Diğer yağış oluşum biçimleri hareketli hava kütlelerinin karakteristik özelliklerini (sıcaklık, rüzgar vs.) taşırken yükselim yağışları olduğu yerin karakteristik özelliklerini gösterir. Dolayısıyla yağış sıcaklığı çok fazla etkilemez hava kütleleri sıcaklığı etkiler. Sıcaklığın yağışı etkilemesi yağışın sıcaklığı etkilemesinden çok daha fazladır. Sonuç olarak Yağmur Sıcağı demek yerine sıcağın yağmuru demek daha doğru olan tabir olsa da halk dilinde Yağmur Sıcağı demek kötü bir kullanım sayılmaz.

 

 

Yazar: Fatih Kar: Yağmur Sıcağı Nedir?

Coğrafya Öğretmeni

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş