Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz?

Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz? İnsan ömrünü uzatabilir miyiz, ne kadar uzatabiliriz, insan ömrünü uzatmak mümkün mü, bu konuda çalışmalar neler, bilim bu konuda ne söylüyor? Bu makalemde bu sorulara cevaplar bulacaksınız.


Geçmişte Ölümsüzlük Çabaları

İnsanoğlu yaşamının son bulduğunu fark ettiği günden beri merak ettiği bir konudur bu. ”Sonsuza kadar yaşayabilir miyiz?” İnsanoğlu bu soruya çözüm aramak için çeşitli yollar geliştirmiştir. Bu konuyla alakalı araştırmalar insanların en az  2500 yıldır uğraşmış olduğu simyadan süregelmektedir. Simyacılık temelde ölümsüzlüğe ulaşmakla meşgul olmakla beraber kimya dünyasına pek çok katkıyı da beraberinde getirmiştir. Simyacılar ”pancea” dedikleri ölümsüzlük iksirinin yapı taşı olan felsefe taşını bulmayı hedeflemişlerdir. Ancak alşimistlerin tüm çabasına rağmen simya, rivayetlerden öteye geçememiştir.

Geçmişe baktığımızda Ortaçağ öncesinde ortalama yaş ömrünün 18-20 yıl civarında olduğunu görmekteyiz. Ortaçağ’da bu sayının 30’a çıktığını, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bu sayının 50’lere yükseldiğini bilmekteyiz. Bugün ülkemizde ortalama yaş ömrü 71 yıl.Bu sayı Amerika’da  ise fast food kültürünün yaygınlaşması sebebiyle 69’dan 66’ya indi. Bazı çalışmalar 1980’den sonra insan ömrünün uzamasının durduğunu gösteriyor.

Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz? Fransız Jeanne Calment dünyanın bilinen en yaşlı insanıdır. Jeanne, 122 yıl 164 gün yaşamıştır. Tabii bazı insanların 300 yıl yaşadığını rivayet eden insanlar yok değil. Hatta Li Ching Yuen isimli Çinli herbalist, savaş sanatçısının 256 yıl yaşadığına dair söylentiler bulunmakta ama kayıtlara geçen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Ölümün Nedenleri Ne?

Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz? Bu sorunun cevabını eminiz ki yeryüzünde yaşayan milyarlarca insanın tümü merak ediyor. Bilim insanlarına göre ölüm 3 neden altında toplanmıştır: Yaşlanma, çeşitli hastalıklar ,fiziksel travma. Uzmanlara göre bu sorunlara çözüm bulunabilirse yaşam ömrümüzde ciddi bir artış olacağı dile getirilmiştir. (Dinozorların Yok Olmasındaki Sebepler?)

Peki Bizi Ölümsüzlüğe Götürecek Olan Nedir?

Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz? Uzmanlara göre ölümümüzün çok büyük bir sebebi de genlerimizin bize bir sınır koymasıdır. 2019’da yayınlanan bir makaleye göre genlerimizin bize sunduğu doğal ölüm 38 yıl. Peki biz bu genlerimize etki edebilir miyiz?

Bilim insanlarının son yıllarda üzerinde çalıştığı bir konu bu. Bilim insanlarının bu konudaki çalışmaları şu yönde: Her hücre bölünmesinde kromozomların telomer denilen çok önemli bir bölgesi kısalıyor. Eğer bu bölgenin kısalması önlenirse insan ömrü uzatılması konusunda büyük bir adım atılacak.

Bir diğer çalışma da genlerimizde meydana gelen mutasyonların ortadan kaldırılmaya çalışılması.

Bu konuda bazı genler çok önemli rolleri üstlenmiştir. Örneğin DNA tamirinde kullanılan protein ve enzimlerin toparlanmasını sağlayan SIRT6 geni bu konuda bize çok önemli bilgiler sunmakta. Aynı zamanda daf-2 geni de yaşlanma kontrolü, stres direnci ve metabolizmayı pekiştirme gibi çok önemli görevlere sahip. daf-2 ve daf-16 genlerinin birlikte çalışması da diğer genlerin oluşumunu değiştirmektedir. Aynı zamanda da APOE,FOXO3,CETP gibi genlerin uzun ömürlü kişilerde daha fazla bulunduğu gözlenmiş. Bu genler ışığında insan ömrünün uzatılması mümkün olabilir.

Yapay zeka da bu konu hakkında bize olumlu sonuçlar verebilir. Eskiden 1 insan genomunu çok uzun süre ve çok maliyetli bir şekilde elde edebiliyorken şu an sadece 300 dolara ve birkaç gün içerisinde elde edebilmekteyiz. Bu da bireysel tıp ve dolayısıyla yaşam süresi uzatılması konusunda bizi umutlandırıyor.

Nanorobotlar sayesinde ölüm nedenlerinin başında gelen kalp ve damar hastalıklarına çare bulunacağı da tahmin edilmekte. Ayrıca henüz elimizde bir kanıt olmamasına rağmen kriyojenik(yapay dondurma) sayesinde de insan ömrü uzatma yoluna gidelebileceği söz konusu.

Peki Bu Çalışmaların Etkileri Ne Olacak?

Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz? İnsan ömrünün uzatılması büyük bir tartışma konusu haline gelmiştir. Bazı insanlar doğanın doğal dengesinin bozulacağını düşünürken bazı insanlar da bu konuya olumlu bakmaktadır. Bazı insanlar çok fazla yaşamak istemediğini belirterek insan ömrünün uzatılmasının doğaya ve yaşamsal döngüye büyük zararlarının olacağını öne sürmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen insanoğlu bu konuda çalışmalar yapmaya devam etmiştir ve etmeye de devam edecektir.

 

“Sonsuza Dek Yasayabilir miyiz?” üzerine 5 yorum

  1. Sonsuza dek yaşamak! böyle bir şey mümkün değil. Ölüm gerçeğini unutuyorsunuz. Ki kaldıki ölümden sonrası için elinizde hiç bir veri yok tüm kapılar yüzünüze kapanıyor. Ölümden sonrası için bir adım dahi atma şanzınız yok.
    Dünya denilen gezegen 7 milyar insanının yükünü şu anda zar zor çekiyor. Nüfus 30 yada 40 milyar olunca !!! Bunu düşünmek bile istemiyorum

    Yanıtla
  2. Aslında hiç de fena olmazdı çok daha uzun yıllar yaşamak. Ama birde bu işin yaşlanma süreci var, çok yaşlanacağız peki çok buruşmuş bir yüze aynada bakıp kendimize ne söyleyeceğiz? Hımmm Garip bir duygu..

    Yanıtla
  3. Dünya yok olmadan zamanda önce geri gidip bunu bir döngü haline getirsem sonsuza kadar yaşayabilir miyim? Galiba evet 🙂

    Yanıtla
  4. Hepsini geçtik, sonsuza kadar yaşasan ne olur….evren zaman dilimini baz alırsak kısa bir süre içinde,galaksimiz, andormeda galaksisi ile bir çarpışma meydana gelecek. Çarpışmanın sonucunda dünyanın bundan nasıl etkileneceğini bilmiyoruz. Belkide yok olacağız bu insanlığın kıyamet anıdır.

    Yanıtla

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş