Mikrodalga Fırın Nedir? Çalışma Prensibi

Mikrodalga Fırın: Hayatları oldukça kolaylaştıran mikrodalga fırın teknolojisi, birçok konuda pratiklik sağlamaktadır. Oldukça hızlı bir şekilde pişirme, dakikalar içinde ısıtma gibi özellikleri ile zaman tasarrufu için birebirdir. Ancak birçok insan evdeki normal fırınların neden bu kadar hızlı pişirmediğini merak etmektedir. Normal fırınlar, en son ayarda bile mikrodalganın performansına yaklaşamamaktadır. Bu durum da çalışma prensibi ve yan etkiler konusunda kafa kurcalamaktadır. Mikrodalganın çalışma prensibine değinmeden önce mikrodalganın ne olduğuna bir göz atmakta yarar var.

Mikrodalga Nedir?

Daha çok fırınlar ile özdeşleştirdiğimiz bir terim olsa da, mikrodalga aslında ev içindeki birçok yerde ve alette mevcut olan bir teknoloji. En basitinden radyo dinleme işlemi bile bu dalgalar sayesinde mümkün oluyor. Aslında bir elektromanyetik enerji olan mikrodalgalar, çok kısa bir dalga boyuna sahip olup ışık hızında hareket ederler. Cep telefonları, televizyonlar da bu enerjiler ile çalışır. Su dalgaları suyun yüzerinde daireler şeklinde yayılır. Buna benzer olarak ses dalgaları da aynı şekilde yayılım gösterir.

Bunların yayılabilmesi için su ya da havada bulunan moleküller kullanılır. Bu yüzden havasız bir ortamda gürültülü bir patlamayı duyamazsınız. Ancak radyo, TV ve radar dalgaları bunlardan daha farklıdır. Bu dalgalar herhangi bir ortama ihtiyaç duymadan, boşlukta dahi yayılabilirler. Çünkü taşıdıkları enerji kendi içlerinden gelir.

Mikrodalga enerjisi frekansı radar dalgaları ile aynı frekans bölgesinde; TV dalgalarının ise üstünde yer alır. Bu bölge, iyonize olmayan ışınlar bölgesi olarak geçer. Bu ışınların canlı hücre yapısına ya da maddelerin moleküler yapısına herhangi bir zararı bulunmaz. Oysaki iyonize olan ışınlar canlı hücreler ve maddeler üzerinde kalıcı hasara yol açabilir, çünkü yüksek frekanslıdır.

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

mikrodalga firinlar nasil calisir
Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

 

Hangi modelde ve özellikte bir mikrodalga fırın kullanırsanız kullanın, fırınınız elektrik enerjisini kullanarak çalışır. Fırın, elektrikten aldığı enerjiyi 2450 MHz frekansındaki magnetron ile mikrodalga enerjisine dönüştürür. Üretilen dalgalar fırının içerisindeki her yere ulaşır. Güneş ışığının pencere camından içeri girmesi gibi mikrodalgalar da kağıt, cam, plastik ve porselen gibi malzemelerden geçebilirler. Çarptıkları metallerden yansıyıp geri dönerek sonsuz kere yansırlar.

Yiyecekleri pişirme ve ısıtma işlemini de bu şekilde, maddenin içine nüfuz ederek yaparlar. Aslında mikrodalganın yiyeceği bu kadar hızlı pişirmesinin ve ısıtmasının sebebi bu denli hızlı yansıyan dalgalardır. Saniyede 2.45 milyar kez titreşen mikrodalgalar üretilir.

Yiyeceklerin içerisindeki su moleküllerinde oluşan titreşimler + ve yükler ile su moleküllerini saniyede 4.9 milyar kez titreştirir. Su molekülleri yüksek hızda titreşmenin etkisiyle sürtünerek ısı enerjisi oluştururlar. Açığa çıkan bu ısı da yiyeceklerin ısınmasına ve pişmesine yol açar. Yiyeceğin içerisinde ne kadar çok su molekülü varsa, pişme işlemi o kadar hızlı olur. Yiyecek ısınırken / pişerken, yiyeceğin bulunduğu kap ya da ortam ise ısınmaz. Pişirme süresi klasik fırınlar ile kıyaslandığında oldukça kısadır.

Mikrodalga Fırınlar
Mikrodalga Fırınlar

Mikrodalgaların Kullanımı

Bu fırınların standart fırınlardan biraz daha farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden de her kabı mikrodalga fırın içerisinde kullanamayacağınızı bilmelisiniz. Örneğin ışınları yansıtan, dolayısıyla da içlerinden geçirmeyen çelik kaplar mikrodalgalar için uygun değildir. Öte yandan seramik, cam, plastik ve kağıt gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Fırın çalıştığı esnada elinizi fırının içine sokmak ışınların elinizin içinden de geçmesine, dolayısıyla elinizin pişmesine yol açacaktır.

Mikrodalgada pişen yiyecekte radyasyon olduğu gibi yaygın bir kanı bulunsa da bu, doğru değildir. Bu fırınlarda elektrik enerjisinden mikrodalga enerjisi, sonra da ısı enerjisi üretilir. Dolayısıyla herhangi bir radyasyon durumu söz konusu değildir.

 

Mikrodalga Fırın (Description)

Mikrodalga fırınlar, radyo dalgalarına benzer bir elektromanyetik radyasyon şekli olan mikrodalgaları kullanarak yiyecekleri ısıtır. Mikrodalgalar, pişirme işlemlerinde kullanılmalarına izin veren üç özelliğe sahiptir: metal tarafından yansıtılırlar; cam, kağıt, plastik ve benzeri malzemelerden geçerler; ve gıdalar tarafından emilir.

Fırının içindeki magnetron adı verilen bir cihaz mikrodalgalar üretir. Mikrodalgalar fırının metal iç kısmından yansır ve gıdalardaki su moleküllerinin titreşmesine neden olur. Bu titreşim, moleküller arasında sürtünmeye neden olur ve bu da yiyeceği pişiren ısı üretir.

mikrodalgalar
mikrodalgalar

Mikrodalga Fırınlar ve Sağlık

Mikrodalga radyasyonu, vücut dokusunu yiyecekleri ısıttığı gibi ısıtabilir. Yüksek düzeyde mikrodalgaya maruz kalmak ağrılı bir yanığa neden olabilir. Vücudun iki bölgesi, gözler ve testisler, RF ısıtmasına karşı özellikle savunmasızdır, çünkü aşırı ısıyı uzaklaştırmak için nispeten az kan akışı vardır. Ek olarak, göz merceği yoğun ısıya karşı özellikle hassastır ve yüksek düzeyde mikrodalgalara maruz kalmak katarakta neden olabilir. Ancak bu tür yaralanmalar – yanıklar ve katarakt – yalnızca büyük miktarda mikrodalga radyasyonuna maruz kalmaktan kaynaklanabilir.

Tüketiciler, sıcak yiyecek ve içeceklerin kullanımı ile ilgili sağduyulu önlemler almalıdır.

Önerilen yazı: Hayranlık Uyandıran 5 Galaksi

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş