Muzaffer İzgü Hayatı ve Eserleri Kısaca

Muzaffer İzgü Hayatı ve Eserleri

Muzaffer İzgü, 29 Ekim 1933 tarihinde Adana’da doğmuştur. Çocukluğu yoksulluk içinde geçmiştir ve eğitimine devam edebilmek için çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalmıştır. Garsonluk, bulaşıkçılık ve sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işler yaparak hayatını sürdürmüştür.

İlköğrenimini Gazipaşa İlkokulu’nda başlamış, daha sonra depremden zarar gören okulunu bırakarak İstiklal İlkokulu’na devam etmiştir. Ortaokulu bitirdikten sonra yatılı olarak Diyarbakır Öğretmen Okulu’nu tamamlayarak öğretmen olmuştur. 1978 yılında öğretmenlikten emekli olmuştur. Eğitimini sürdürürken yazarlığa adım atmış ve ilk yazılarını Hüraydın Gazetesi’nde yayımlamıştır. 1964 yılında Demokrat İzmir Gazetesi’nde yazarlık yapmaya başlamış, Akbaba dergisinde öykülerini yayımlamış ve Milliyet ile Akşam gazetelerinde röportajları çıkmıştır.

Muzaffer İzgü, tiyatro alanına da yönelmiştir. İlk tiyatro oyunu “İnsaniyettin”i Nejat Uygur için yazmıştır. Diğer tiyatro oyunları “Zıkkımın Kökü” ve “Ekmek Parası” ise kendi yaşam öyküsünü anlatmaktadır. “Zıkkımın Kökü” 1992 yılında filme aktarılmıştır. İlk kitabı “Gecekondu” 1970 yılında yayımlanmıştır. Daha sonra “İlyas Efendi” (1971), “Halo Dayı” (1972) gibi eserleri yayımlanmıştır. Atilla İlhan ile tanıştıktan sonra Bilgi Yayınevi için yazmaya başlamıştır. Günümüzde halen yaşamını sürdürmektedir.

Eserleri

Tür Başlık
Roman Halo Dayı
Roman İlyas Efendi
Roman Zıkkımın Kökü
Roman Gecekondu
Oyun Gön
Oyun Utanmıyorum Üşüyorum
Oyun İnsaniyetten
Oyun Reçetesi Peçete
Oyun Her Devrin İti
Oyun Kara Düzen
Öykü – Mizah Çanak Çömlek Patladı
Öykü – Mizah Orta Direği Yıkan Ayı
Öykü – Mizah Azrail Nasıl Rüşvet Yedi
Öykü – Mizah Siz Bilirsiniz Paşam
Öykü – Mizah Her Eve Bir Karakol
Öykü – Mizah Bando Takımı
Öykü – Mizah Deliye Her Gün Bayram
Öykü – Mizah Donumdaki Para
Öykü – Mizah Devler Babanın Ton Ton Çocuğu

Edebi Kişiliği

Muzaffer İzgü, Türkiye’nin en iyi mizah yazarlarından biri olarak tanınmaktadır. Mizah yazıları ile birçok ödül kazanmış, roman ve hikâyelerinde köy ve kasabalardan şehre göçün getirdiği sıkıntıları mizahi bir üslupla anlatmıştır. Toplumun aksayan yönlerini de mizahi bir dille okuyucularına aktarmıştır. Öykülerinde taşlama ve yergi sanatını kullanmış, karakterleri halkın konuştuğu dille konuşturmuştur. “Zıkkımın Kökü” adlı romanı, 1992 yılında filme aktarılmıştır. Muzaffer İzgü’nün çocuk kitapları, öykü ve romanları edebiyat dünyasında önemli bir yer tutmaktadır.

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş