Yavuz Sultan Selim: Hayatı ve Yöneticiliği
Osmanlı İmparatorluğu’nun 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim, 10 Ekim 1470 tarihinde II. Bayezid ve Gül-Bahar Hatun’un oğlu olarak Amasya’da doğmuştur. Osmanlı tahtına çıktığı dönemde, babasından devraldığı toprakları sekiz yıl içinde üç kat büyütmüş ve Abbâsî halifeliğini Osmanlı Hanedanı’na kazandırmıştır. Anadolu’da birliği sağlamış, İpek ve Baharat Yolları gibi stratejik ticaret merkezlerini ele geçirerek hazineyi büyük ölçüde güçlendirmiştir.
Şehzade olarak görev yaptığı Trabzon’da, bilimle ilgilenmiş ve Mevlana Abdulhelim Efendi’den dersler almıştır. Devlet meseleleriyle yakından ilgilenen Selim, Türkmenlerin Osmanlı Devleti’ndeki hoşnutsuzluklarını ve Safevi Devleti’ne olan yönelimlerini gözlemlemiş ve bu durumu düzeltmek için stratejiler geliştirmiştir. İstanbul’dan izinsiz olarak Gürcüler üzerine sefer düzenlemiş, Kars, Erzurum ve Artvin’i fethederek gelen ganimetlerin beşte birini Türkmenlere vermiş ve bu sayede Türkmenlerin devlete olan bağlılığını artırmıştır. Bu hareketleri, Yeniçeri Ocağı ve Türkmenlerin desteğini kazanarak taht hakkını güçlendirmiştir.
Babası II. Bayezid’in saltanatını sürdürme konusundaki kararsızlığı nedeniyle kardeşleriyle savaşmak zorunda kalan Selim, Kırım Hanı Mengli Giray’ın gönderdiği askerler ve Yeniçeri Ocağı’nın desteğiyle güçlü bir konum elde etmiştir. Oğlu Süleyman’ı Kefe sancağına tayin etmiş, böylece oğlu ile iletişimini sürdürmüştür. İstanbul’a uzak olduğu için haber almakta zorluk çeken Selim, babasından daha yakın bir yere tayin edilmesini istemiş, bu talebi reddedilince Kırım Hanı’nın askerleriyle harekete geçmiştir. Kendisine yollanan elçileri reddetmiş ve üzerine asker gönderilmesi söylentileri çıkınca, babası ile görüşmek istediğini belirtmiştir. Ancak, İstanbul’a gönderilen askerler savaşmadan geri dönünce yaşlı padişah II. Bayezid, arabasıyla yola çıkmış ve pencereden elini öpmeye gelen Selim’i görünce duygulanmıştır. Bu durum üzerine Bayezid tahttan çekilmek istemiş, ancak Ahmed’i padişah ilan etmek istemiştir. Selim, 40.000 kişilik bir orduyla tahta yürümüş, ancak savaşta geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Ahmed’in padişah ilan edilmesinin ardından Yeniçeriler ayaklanmış ve Selim’i padişah olarak istemiştir. Selim, İstanbul’a gelerek babasının tahttan çekilmesi üzerine padişah ilan edilmiştir. Kısa süreli saltanatında hazineyi doldurmuş ve Anadolu’daki siyasi birliği sağlamıştır. Oğlu Süleyman’ın başarılı bir saltanat dönemi geçirmesini temin etmiştir. Sırtındaki çıban nedeniyle büyük acılar çeken Selim, çıbanın ilerlemesi sonucu yaklaşık elli gün sonra vefat etmiş ve yerine tek oğlu Süleyman tahta çıkmıştır.