Jean Jacques Rousseau Kimdir Hayatı ve Eserleri Kısaca

Behçet Necatigil Kimdir: Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği

Behçet Necatigil, 16 Nisan 1916 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Kastamonulu Necati Efendi, annesi ise Bedriye Hanım’dır. Annesi, şair iki yaşındayken hastalanarak vefat etti. Babasının işleri nedeniyle Kastamonu’ya taşınan aile, burada sağlık sorunları yaşadı ve kısa bir süre sonra İstanbul’a geri döndü. İstanbul’a döndüğünde liseye, orta ikinci sınıftan başlamış ve 1936’da Kabataş Erkek Lisesi’nin Edebiyat Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. Daha sonra İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nu 1940 yılında bitirdi. Mezuniyetinden sonra Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Eğitim Fakültesi’nde öğretmenlik yaptı, 1972 yılında emekli oldu. İlk şiiri, lisede okurken Varlık Dergisi’nde yayımlandı. Ölümünden sonra ailesi tarafından Necatigil Şiir Ödülü her yıl verilmek üzere oluşturulmuş ve Kabataş Erkek Lisesi 3 Fen sınıfına Behçet Necatigil Dersliği adı verilmiştir. 13 Aralık 1979’da vefat etti.

Behçet Necatigil, edebi kariyerine genç yaşlarda başlamış ve şiirlerinin yanı sıra radyo oyunları ve çeviri çalışmalarıyla da dikkat çekmiştir. Şiirlerinde genellikle içsel dünyasını, anılarını ve tedirginliklerini lirizmle ifade etmiş, modern bir dil kullanarak özgün bir tarz geliştirmiştir. Şiirleri, Türk şiirinin geleneksel ve modern unsurlarını ustaca birleştirmiştir.

Eserleri

Başlık Tür Yıl
Kapalı Çarşı Şiir 1945
Çevre Şiir 1951
Evler Şiir 1953
Eski Toprak Şiir 1956
Arada Şiir 1958
Dar Çağ Şiir 1960
Yaz Dönemi Şiir 1963
Divançe Şiir 1965
İki Başına Yürümek Şiir 1968
En/Cam Şiir 1970
Zebra Şiir 1973
Kareler Aklar Şiir 1975
Sevgilerde Şiir 1976
Beyler Şiir 1978
Söyleriz Şiir 1979

Behçet Necatigil’in Edebi Kişiliği

Behçet Necatigil, şiirlerinde genellikle süslemeden uzak, yalın bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Modern şiir biçimlerini benimseyerek, ölçü ve uyağa pek fazla bağlı kalmamıştır. Şiirlerinde içsel dünyasını, anılarını ve tedirginliklerini lirizmle ifade etmiş, bu yönüyle Türk şiirinde önemli bir yer edinmiştir. Ayrıca radyo oyunları ve çeviri çalışmalarında da başarılı olmuştur. Mitolojik unsurları çağdaş yaşamla harmanlayarak, doğu ve batı kültürünü ustaca birleştirmiştir. Divan ve halk şiirlerinin ögelerini modern bir lirizmle birleştirerek yeni bir biçim arayışına gitmiştir. Geleneksel Türk şiirinin söyleyiş uygulamalarını deneyerek özgün bir tarz oluşturmuştur. Şiirlerinde içsel dünyasına dair yansımalar, anımsamalar ve tedirginliklerle lirizmin özgün örneklerini sunmuştur.

 

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş