Halim Yağcıoğlu: Hayatı ve Edebi Kişiliği

Halim Yağcıoğlu: Hayatı Kısaca

Halim Yağcıoğlu, 1918 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitimine İzmir’de başladı ve İzmir Necati Bey İlkokulu’nu bitirdikten sonra İzmir Amerikan Koleji’nde eğitimine devam etti. Bir süre sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne geçerek lise öğrenimini burada tamamladı. 1944 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

Eğitimini tamamladıktan sonra Sivas, Gaziantep, Bolu, Eskişehir, Zonguldak, Şanlıurfa gibi birçok şehirde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Ayrıca Ankara’da Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Yaşamı boyunca çeşitli dergilerde şiir ve yazıları yayımlandı. Çınaraltı ve Ülkü dergilerinde 1943’ten itibaren, Kaynak, Çağrı, Türk Dili, Dost ve Varlık dergilerinde ise 1945’ten sonra şiirleri yayımlandı. Çele ve Bolu dergilerinde de yazıları ve şiirleri yer aldı.

Edebi Kişiliği

Halim Yağcıoğlu, edebi kariyerine saz şairi anlayışıyla yazdığı şiirlerle başladı. Daha sonra hece şiirleri yazdı ve dönemin yeni edebi akımlarına uyum sağlayarak özgür koşuk tarzında şiirler de kaleme aldı. Eserlerinde genellikle eleştirel ve siyasal konulara yer vermedi. Konu çeşitliliğine sahip olan şiirlerinde deyim güzelliğine önem verdi. 1945 yılına kadar hece ölçüsünü kullandı, daha sonra serbest şiire yöneldi.

Yağcıoğlu’nun şiirleri, Atatürk sevgisi ve ulusal konulara olan vurgusuyla dikkat çeker. 1950’li yıllarda vatan, bayrak, aşk, ulus sevgisi ve Atatürk’ü anlatan şiirlerini Garip akımının etkisiyle yazdı. Atatürk konulu şiirleri en iyi şiirleri arasında kabul edilir.

Eserleri

Halim Yağcıoğlu’nun yayımlanmış eserleri arasında şiir kitapları, tiyatro eserleri, antolojiler ve masallar bulunur. İşte bazı eserleri:

Tür Eser Adı
Şiir Ağaç Diyor Ki
Şiir Aşk Şiiri
Şiir Bir Vatan Parçası
Şiir Bir Gül
Şiir Atatürk’ten Son Mektup
Şiir Anılar Sağnağı
Şiir Kış İçinde Açan
Şiir Kasım
Şiir Mustafa Kemal’ler Tükenmez
Şiir Yol Boyunca
Şiir Trahom
Şiir Burası Sınır Şehri Gaziantep
Şiir Destan Türk
Şiir Altın Günlerin Eşiğinde

 

Halim Yağcıoğlu’nun şiirleri, özellikle Atatürk’e olan sevgisi ve vatanseverliği ile öne çıkar. Eserlerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanarak geniş kitlelere ulaşmayı başarmıştır. Çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleri, döneminin edebi akımlarını yansıtır ve Türk edebiyatında önemli bir yer tutar.


Halim Yağcıoğlu: Hayatı 2

ÖZET

Halim Yağcıoğlu 1918 yılında İstanbul’da doğdu. Yaşamıyla ilgili ayrıntılı bilgiler bulunmasa da İzmir Necati Bey ilkokulunu bitirdikten sonra İzmir Amerikan Kolejinde eğitimine başlamıştır. Bir dönem devam ettikten sonra İstanbul Erkek Lisesi’nde lise öğrenimini tamamlamıştır. Üniversite eğitimi için Gazi Eğitim Enstitüsüne başlar. Mezun olmasından sonra çeşitli şehirlerde öğretmenlik yaptı. En son öğretmenlik yaptığı Gaziantep Öğretmen okulundan sonra farklı memuriyetlerde çalışmaya devam etmiştir. Halim Yağcıoğlu Ankara Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nde memurluk yapmıştır. Çınaraltı, Kaynak, Varlık, Fikirler, Doğu, Ülkü, Edebiyat Dünyası, Çağrı, Seçilmiş Hikayeler, Türk Dili gibi çok sayıda dergide yazılar yayımlamıştır.  Halim Yağcıoğlu eserlerinde Atatürk sevgisine yer vermiş ve her an Atatürk’ü anmıştır. Ancak dönemindeki yazarların gerisinde kalmaktan kurtulamamıştır.

Eserleri: Ağaç Diyor Ki, Aşk Şiiri, Bir Vatan Parçası, Bir Gül, Atatürk’ten Son Mektup, Anılar Sağnağı, Kış İçinde Açan, Kasım, Mustafa Kemal’ler Tükenmez, Yol Boyunca, Trahom, Kasım, Burası Sınır Şehri Gaziantep, Destan Türk, Altın Günlerin Eşiğinde

 

UZUN

Halim Yağcıoğlu Hayatı Uzun

1918 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Eğitimine İzmir’de başlamış. İzmir Amerikan Koleji ve İstanbul Erkek Lisesinde öğrenimine devam ettikten sonra 1944’te Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden mezun olmuştur. Sivas, Gaziantep, Bolu, Eskişehir, Zonguldak, Şanlıurfa gibi illerde öğretmenlik ve yöneticilikler yapmıştır. Ankara’da da Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nde görev almıştır.  Saz şairi anlayışıyla yazdığı şiirlerinden sonra hece şiirleri de yazmıştır. Yeni akımlara uyum sağlayarak yeni türde şiirler yazdı. Çınaraltı ve Ülkü isimli dergilerde 1943 yılından itibaren, Kaynak, Çağrı, Türk Dili, Dost, Varlık dergilerindeyse 1945 yıllarından sonra şiirleri yayımlandı. Çele ve Bolu dergisindeyse şiirleri ve yazıları yayımlandı. Şiirleri kitap olarak basılmış. Bunların yanı sıra tiyatro eserleri, antoloji ve masalları da vardır. Kitaplarında kendi hayatından alıntılar vardır.

 

Halim Yağcıoğlu Edebi Kişiliği

 

Halim Yağcıoğlu, Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Edebiyat Bölümü’nü bitirmiştir. Lise ve ortaokulda Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı. Dergilerde şiirlerinin yayımlanması oldukça genç yaştayken başladı. İlerleyen yaşlarda çalışmalarını geliştirdi ve hece şiirlerinden sonra dönemin özgür koşuğuyla yazdığı şiirleri de vardır. Eleştirel ve siyasal konularda şiirleri yoktur. Konuları çeşitliliğe sahiptir. Deyiş güzelliğini önemsedi. 1945 yılına kadar şiirlerinde hece ölçüsünü kullandı. Gündüz dergisinde ilk şiiri yayımlandı. Diğer şiirleriyse Ülkü, Çınaraltı, Doğu gibi dergilerde yayımlanmıştır. Şairliğin yanı sıra derlediği masallar da vardır. Eleştirmenlik yaptı. Antolojiler oluşturdu ve oyunları da vardır. Halim Yağcıoğlu 1950’li yıllarda vatan, bayrak, aşk, ulus sevgisi, genel konular ve Atatürk’ü anlatan şiirlerini Garipçilerin etkisiyle yazdı. Atatürk konulu şiirleri en iyi şiirleri olarak bilinir. Şiirlerinin yayımlandığı sanat dergileri Kaynak, Dost, Çınaraltı, Çağrı, Edebiyat Dünyası, Şadırvan, Türk Dili, Su, Varlık, Fikirler, Kemalist Ülkü ve Seçilmiş Hikâyelerdir.

 

Yorum yapın

meritking meritking giriş madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş