Montaigne Kısaca Hayatı ve Eserleri

Montaigne: Kısaca Hayatı ve Eserleri

Montaigne, 28 Şubat 1533 yılında Périgord’da doğdu. Soylu ve Katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının etkisiyle erken yaşta öğrenim hayatına başladı. 1546 yılında Bordeaux Edebiyat Fakültesi’nin felsefe bölümünden mezun oldu ve Toulouse Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Bordeaux parlamentosunda danışmanlık yaptı, belediye başkanlığı ve Etat Generaux’da milletvekilliği görevlerinde bulundu. Almanya ve İtalya’da da bulundu. Sonrasında çalışma yaşamını geride bırakarak kendini felsefe ve edebiyata verdi. Kuşkucu bir yöntemi olan Montaigne, deneme türünde verdiği eserlerle tanınmaktadır. 13 Eylül 1592 yılında hayatını kaybetti.

Eserleri

Montaigne’nin en bilinen eseri “Denemeler”dir. Bu eserle deneme türünün kurucusu olarak anılır. Diğer önemli eserleri şunlardır:

  • Montaigne Yaşamı
  • Aşk Üzerine
  • Dostluk Bağları
  • Ölüm
  • Yalnızlık
  • Dostluk
  • Sevenler ve Sevilenler

Edebi Kişiliği

Montaigne, dünya edebiyatında deneme türünde ilk eserler veren ve bu türün kurucusu olarak bilinir. Almanya ve İtalya gezilerinden sonra ailesinden kalan eve çekilmiş ve felsefe ile edebiyatla uğraşmıştır. Felsefesi akıl ilkelerine dayalı olan kuşkucu yöntemdir.

Denemeler

Başlıca eseri “Denemeler”dir. Bu eserde, insan sevgisi, dayanışma, iyimserlik, okuma alışkanlığı, özgürlük gibi konular üzerinde durmuştur. Eleştirel inceleme düşüncesini insanlara tanıtmış ve sade bir dille yazmıştır. Bu sayede herkesin anlayabileceği bir tarz yaratmıştır.

Felsefi Yaklaşımı

Montaigne’nin düşüncesinde insanı ve doğayı özgürce tanıma çabası vardır. Bu düşünce, onun eserlerinin temelini oluşturur. Körü körüne inançları, safsataları ve akıl dışı alışkanlıkları eleştirmiştir. Olumlu düşünüş, dünya sevgisi ve gerçekçi edebiyat üzerinde çalışmalar yapmıştır. Montaigne, filozofçu kimliğiyle tanınır ve düşünmeyi en iyi şekilde öğreten kişi olarak kabul edilir.

“Denemeler” isimli kitabında, tek bir düşünceye yönlendirmek yerine herkesin günlük hayatından alınan kesitler sunarak genel bir düşünceye ulaşmayı amaçlamıştır. Bu eser, dogmatik düşünceleri sorgulamış ve toplum konuları üzerinde derinlemesine düşünmüştür. Montaigne’nin denemeleri, Türkçeye de çevrilmiştir ve Sabahattin Eyüboğlu tarafından Türk okuyucusuyla buluşturulmuştur.

Yorum yapın

meritking meritking giriş madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş