Halide Edip Adıvar: Kimdir Hayatı ve Eserleri
Halide Edip Adıvar Kimdir: ÖZET
Halide Edip Adıvar 1884 yılında doğmuştur. Halide Onbaşı olarak da bilinen Adıvar siyasetçi, akademisyen, Türk yazar ve öğretmendir. Atatürk ve Cumhuriyet Halk Fırkası ile arasında siyasal görüş ayrılı oldu. Adnan Adıvar kocasıyla 1917 yılında evlenmiş ve Türkiye’den ayrılmıştır. 1939 yılına kadar Türkiye dışında yaşadı. Amerika ve Hindistan’a konferans vermesi için çağırılmıştır. Halide Edip Adıvar 1939 yılında İstanbul’a dönmüş ve 1940 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü başkanı olmuştur. Demokrat Parti’den 1950 yılında bağımsız milletvekili seçilmiş ve 1954 yılında istifa etmiştir. 1964 yılındaysa vefat etmiştir.
Eserleri:
Romanları:
- Handan
- Mev’ud Hüküm
- Ateşten Gömlek
- Vurun Kahpeye
- Sonsuz Panayır
- Döner Ayna
- Sinekli Bakkal
- Yeni Turan
- Kalp Ağrısı
- Akile Hanım Sokağı
- Hayat Parçaları
- Çaresaz
- Sevda Sokağı Komedyası
Hikâyeleri:
- İzmir’den Bursa’ya
- Harap Mabetler
- Kubbede Kalan Hoş Seda
- Dağa Çıkan Kurt
Anıları:
- Mor Salkımlı Ev
- Türkün Ateşle İmtihanı
Oyunları:
- Maske ve Ruh
- Kenan Çobanları
Halide Edip Adıvar Hayatı Uzun
Edebi kimliği kadar kahramanlığıyla da tanınan Halide Edip Adıvar, Türkiye’nin ilk kadın yazarlarından biridir. Akademisyen, siyasetçi, öğretmendir. Amerikan Kız Koleji’nde okumuştur. Rıza Tevfik’ten Fransız edebiyatı dersleri de alan Halide Edip Adıvar ilk evliliğini Salih Zeki ile yapmıştır. Eşinden matematik dersleri almıştır. 1901 yılında koleji bitirdikten sonra 1908 yılında gazetelerde kadın haklarıyla ilgili yazılar yazmaya başlamış ve gericilerin tepkisini almıştır. 31 Mart Ayaklanması nedeniyle Mısır’a kaçmak zorunda bırakılmıştır. 1909 yılında tekrar gelmiş ve öğretmenlik, müfettişlik görevlerinde bulunmuştur. Balkan Savaşı zamanında hastanelerde de çalışmıştır. 1920 yılında Anadolu’ya kaçan Halide Edip Adıvar Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. İzmir işgaliyle ilgili protesto mitinginde yapmış olduğu etkili konuşmasıyla iyi tanınır. Halide Edip Adıvar onbaşı ve ardından üst çavuş rütbesine layık görülmüştür. Aynı zamanda Halide Onbaşı olarak da biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’nda görev almıştır. Sivil olarak katılmasına rağmen, savaş anındaki mücadelesi ve çabasıyla rütbe almış ve kahraman olmuştur. Anadolu Ajansı’nın kurulmasında yardımcı olmuştur. Cesaretli, fikirleri, sanatı varlığıyla kendine güvenen ve her yerde adından söz ettiren bir kişiliğe sahip olmuştur. Annesini çok küçük yaştayken veremden kaybetmiştir. Öğrenimini özel dersler alarak tamamlamıştır. Robert Lisesi’ne gitmiş ancak padişah Hristiyan okulunda Müslüman bir öğrencinin olamayacağını emrini vermesiyle ayrılmıştır.
Halide Edip Adıvar Edebi Kişiliği
Halide Edip Adıvar neredeyse her anlatı türünde eser vermiştir. Ateşten Gömlek, Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye isimli romanları en ünlüleridir. Cumhuriyet dönemi edebiyatçısıdır. Gerçekçi roman geleneğini benimsemiş ve öncülerinden biri olmuştur. Eserlerindeki konularda kadın meseleleri, milli mücadele ve yaşadığı toplumu her şeyiyle ele almıştır. Yapıtlarındaki olaylar ve kişiler birbirinin devamı niteliğini taşımıştır. Bu nedenle ırmak roman olarak nitelendirilir. Romanlarında sade dil kullanmıştır.