Gafile Kelam Nafile Kelam ile İlgili Kompozisyon

Gafile Kelam, Nafile Kelam

Gafil, çevresinde olup biten gerçeklerden haberi olmayan, hiçbir şeyi önemsemeyen, önemli şeyleri fark etmeyen kişiye denir. Kelam ise söz demektir. Yani kişi ile yapılan konuşmalar, ona verilen nasihatler anlamına gelir.

Gaflet içerisinde olan kişilere laf anlatmak çok zordur. Böyle bir insana doğruyu ne kadar göstermeye çalışsak, ona ne kadar güzel öğütlerde bulunsak da onun umurunda olmaz. Anlamaz veya anlasa bile uygulamaz. Gaflet de bir tür cehalettir. Etrafındaki gerçeklere karşı lakayt olmak, umursamamaktır.

Aklı selim kişiler, kendilerine bilen biri tarafından nasihatlerde bulunulduğunda nasihatleri alır ve hayatına uygular. Onlara söz anlatmak, kelam etmek güzel ve faydalıdır. Fakat cahile laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zordur. Ona söylenmiş sözler nafile, yani boşuna söylenmiştir.


Gafile Kelam, Nafile Kelam Kompozisyonu

Giriş: “Gafile kelam, nafile kelam” ifadesi, bilgi veya anlayış sahibi olmayan kişilere yapılan sözlerin ve nasihatlerin etkisiz ve anlamsız olduğunu vurgular. Bu deyim, gerçeklerden habersiz olan kişilere bilgi vermenin genellikle boşa kürek çekmek olduğunu ifade eder. Gaflet içinde olanlar için yapılan uyarılar ve konuşmalar, genellikle onların ilgisini çekmez veya bu konuşmaların onlara herhangi bir katkı sağlamaz.

Gelişme: Gafil terimi, çevresindeki gerçeklerden haberi olmayan, önemli olayları ve bilgileri önemsemeyen kişiyi tanımlar. Bu kişiler, bilgiye ve gerçeklere karşı duyarsız oldukları için yapılan açıklamalar, verilen nasihatler genellikle onların ilgisini çekmez veya anlamlı gelmez. Örneğin, bir konuda tecrübesiz veya bilgisiz bir kişiye, bu konuda detaylı bilgiler vermek çoğu zaman zaman kaybı olabilir. Bu kişinin kafasında, bu bilgiler ve nasihatler bir karşılık bulmaz ve etkili olmaz.

Gaflet, bir tür cehaleti veya ilgisizliği ifade eder. Bu durumda, kişiye yapılan her türlü uyarı veya bilgi aktarımı boşa gider. Akıllı ve bilgili kişiler, kendilerine yapılan nasihatleri değerlendirir ve uygularlar. Ancak gaflet içinde olan birine bilgi vermek, deveye hendek atlatmak kadar zor olabilir; çünkü bu kişinin anlayış ve bilgi kapasitesi, yapılan sözleri anlamaya veya uygulamaya yetmez. Bu yüzden gafil kişilere kelam etmek nafile, yani boşuna bir çaba olarak kabul edilir.

Sonuç: “Gafile kelam, nafile kelam” sözü, bilgi ve anlayış sahibi olmayan kişilere yapılan uyarıların ve konuşmaların etkisiz ve anlamsız olduğunu ifade eder. Gafil kişiler, gerçekleri ve bilgileri algılamada zorlanırlar ve bu nedenle yapılan konuşmalar genellikle onlara fayda sağlamaz. Bu deyim, bilgilendirme ve nasihatlerin yalnızca onları dikkate alabilecek kişilere yapılması gerektiğini vurgular.

“Gafile Kelam Nafile Kelam ile İlgili Kompozisyon” üzerine bir yorum

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş