Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker ile İlgili Kompozisyon

Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker Atasözünün Anlamı

Düşünmeden verilen kararların, sadece karar veren kişiyi değil, tüm çevresini olumsuz şekilde etkilediğini ifade eder. Akılsızca yapılan bir işin bedelini, o işi yapan kişinin yanı sıra başkaları da öder.


Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker

Düşünmemizi, karar vermemizi sağlayan, bedenimizi yöneten varlığımız aklımızdır. Akıl, beynimizi yönetme yetisi anlamına gelir. Yani beynimizi olması gerektiği gibi yönettiğimiz kadar akıllı veya akılsızızdır.

Evet, tüm kararlarımızı başımızla yani aklımızla verir; ancak sonuçlarına katlanan sadece aklımız değil tüm bedenimizdir. Konuyu somutlaştıracak, basit bir örnek verirsek şöyle kısa bir hikaye anlatabiliriz. Diyelim ki annemiz bizi 2 kg tuz, 3 ekmek almak üzere bir markete gönderdi. Ancak bizim aklımız havalarda olduğu için ekmeği aldık; fakat tuzu unuttuk. Eve geldikten sonra bunun farkında olduk. İşte o zaman, gerçek manada akılsız başın cezasını ayaklar çekecektir; zira markete geri gidip tuzu almak zorunda kalırız ve bunun için ayaklarımız yorulur. Akılsız başın cezasını ayaklar çeker atasözünü sadece bu anlamı ile sınırlamak da doğru olmayacaktır elbette. Bu atasözümüzde ”baş” kelimesi ”lider, yönetici, patron, rehber” olarak düşünüldüğünde ”ayaklar” kelimesi de ”işçi veya ‘baş’a tabi olanlar” anlamında düşünülebilir. Örneğin bir babanın işi konusunda yanlış bir karar vermesi ve bunun sonucunda iflas etmesinden tüm çocukları da etkilenecektir. Çünkü belki de onlar da aç kalacak, sahip olmak istediklerine sahip olamayacaklardır.

Verdiğimiz kararlarla, yaptığımız işlerle başkalarına da zarar vermek istemiyorsak, telaşlanıp daha fazla yorulmak istemiyorsak, bir iş yaparken daha çok düşünmeli, gerekirse bilenlere danışmalıyız.

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş