Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri
ÖZET
Halikarnas Balıkçısı olarak anılan roman ve hikaye yazarının asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. 1890 yılında doğdu. Babası yazar, tarihçi ve vezir Mehmet Şakir Paşa’dır. Annesi ise İsmet Hanım’dır. Halikarnas Balıkçısı’nın doğum yeri ve tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmaz.  Bodrum’da yaşadığı yıllarda gazetecilik ve turist rehberliği yapmıştır. 1973 yılındaysa İzmir’de kemik kanseri hastalığından vefat etmiştir. Suat Kabaağaçlı ve İsmet Kabaağaçlı Noonan isimli iki çocuğu vardı.
Eserleri:
Romanları: Ötelerin Çocuğu, Aganta Burina Burinata, Turgut Reis, Uluç Reis, Deniz Gurbetçileri
Denemeleri-İncelemeleri-Mitolojileri: Anadolu Tanrıları, Hey Koca Yurt, Anadolu Efsaneleri, Düşün Yazıları, Hey Koca Yurt
Öyküleri: Yaşasın Deniz, Ege’nin Dibi, Gençlik Denizlerinde, Ege Kıyılarından,  Gülen Ada, Ege’den, Merhaba Akdeniz
Anı: Mavi Sürgün
Çocuk Kitapları: Yol Ver Deniz, Denizin Çağrısı
UZUN
Halikarnas Balıkçısı Hayatı Uzun
1890 yılında doğan Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı,13 Ekim 1973 yılında İzmir’de ölmüştür. Aile geçmişi Osmanlı’ya dayanır. Amcası ise II. Abdülhamit’in sadrazamlarından olan Cevat Şakir Paşa’dır.  Cevat Şakir’in çocukluk dönemi Atina’da geçmiştir. Robert Koleji’ni 1904 yılında, İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde yüksek öğrenimini tamamlamıştır. Yeni Çağlar Tarihi Bölümü mezunudur. 1913 yılında İtalyan bir bayanla evlenir. Resim dersleri alan Cevat Şakir, evlendikten sonra İtalyanca ve Latince öğrenmiştir. Cevat Şakir 1914 yılında hapis cezasına çarptırılır ve 14 yıl hapis yatar. Bunun nedeni tabancasından çıkan kurşunla babası olan Mehmet Şakir Paşa’nın ölmesidir. Verem hastalığına yakalanması nedeniyle cezasının dolmasına 7 kıl kala affedilmiş ve tahliye edilmiştir. Cevat Şakir 1910 ve 1925 yılları arasında Resimli Ay ve İnci isimli dergilerde kapak resimleri, karikatürler, süslemeler çizmiş ve yazılar yazmıştır. Resimli Hafta isimli dergide Hüseyin Kenan takma adını kullanarak Hapishane İdama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler isimli öyküsünü yayımlatmıştır. Bunun üzerine 1925 yılında Ankara İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan Cevat Şakir, 3 yıllık sürgüne çarptırılır. Cezasının son bir buçuk yılında cezası affedilir. Bunun üzerine İstanbul’a dönmez ve Bodrum’da kalmaya karar verir. Halikarnas Balıkçısı olarak takma ad kullanmasının nedeni Bodrum’un antik çağlardaki isminin Halikarnasos olmasıdır. İngiltere’de Oxford Üniversite’sinde üniversite eğitimini bitiren Cevat Şakir, ilk öykülerini 1920’li yıllardan itibaren yayınlamaya başlamıştır. İstanbul’da yaşadığı süre boyunca hapis cezaları çekti. Yürekten sevdiği Bodrum’da hayatının son zamanlarını geçirdi. Mezarı Bodrum’dadır.
Halikarnas Balıkçısı Edebi Kişiliği

 

Cevat Şakir Kabaağaçlı, Halikarnas Balıkçısı takma adıyla yazdığı deniz hikayeleriyle ilk olarak 1926 yılından sonra tanınmaya başlanmıştır. Eserlerinde Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi’ni konu aldı. Denize bağlı olaylara yer verdi. Balıkçıları, dalgıçları, denizi, gemileri, hayran olduğu denizi anlatan hikaye ve romanlar yazdı. 1971 yılında Devlet Kültür Armağan’ı Kültür Bakanlığı tarafından Halikarnas Balıkçısı’na verilmiştir. Mavi Yolculuk düşüncesini arkadaşlarıyla gerçekleştirmiştir. Çıktığı deniz yolculuklarında acil ihtiyaçlar dışında herhangi bir şeyi yanlarında götürmezlerdi. Eserlerinde de yazarın çıktığı deniz yolculuklarından da etkilenmeler mevcuttur.

“Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın

madridbet madridbet giriş madridbet güncel giriş